KUNSTGEBITTEN

In Nederland draagt 1 op de 5 mensen een gebitsprothese, door toenemende vergrijzing zal dit aantal in de komende jaren nog verder stijgen.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit ook wel een gebitsprothese genoemd vinden we in verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld : partiele protheses, frameprotheses, en volledige gebitsprotheses. Deze dienen voor gedeeltelijke of volledige vervanging van natuurlijke tanden en kiezen die in de mond ontbreken. Een gebitsprothese wordt voor u door middel van afdrukken van de mond op maat gemaakt, en er wordt samen met u gekeken naar de esthetiek, de vorm, maat en kleur van de kunsttanden om dit volledig naar uw wens te maken. Wie aan een gebitsprothese toe is kan het beste terecht bij een tandprotheticus dit is iemand die specifiek heeft doorgestudeerd op het gebied van kunstgebitten het aanmeten van een gebitsprothese is maatwerk waar veel kennis en ervaring voor nodig is.

U kunt bij ons terecht zonder verwijzing van een tandarts.

Een tandprotheticus begeleid u door het gehele proces en regelt alles om voor u een goed passende en mooie gebitsprothese te maken. Hier hoort ook het eventuele contact met uw zorgverzekeraar bij.

Van eigen tanden naar kunstgebit
Vanaf het moment dat uw eigen tanden en kiezen getrokken worden begint een natuurlijk proces in de kaak, namelijk: het slinken/inkrimpen van de kaken. Dit natuurlijke proces blijft uw verdere leven doorgaan. Omdat u natuurlijk niet zonder tanden wil lopen, en u weer goed wilt kunnen kauwen krijgt een zogehete “immediaat prothese” deze prothese wordt direct geplaatst na het trekken van uw tanden en/of kiezen. Het slinken van de kaken begint en u zult merken dat deze gebitsprothese steeds wat ruimer gaat worden, ook kunnen er pijnlijke plekken of blaren ontstaan. Zodra dit gebeurd kunt u bij de tandprotheticus terecht om het kunstgebit te laten opvullen. U wordt in dit proces goed begeleid, waardoor het wennen aan de nieuwe gebitsprothese soepel zal verlopen.

Vervanging van de gebitsprothese
Wie al een gebitsprothese draagt kan het beste om de 2 jaar op controle gaan bij de tandprotheticus. Zodat er op tijd geconstateerd kan worden of er slijtage is opgetreden. Een gebitsprothese die goed onderhouden wordt kan ongeveer 5 tot 8 jaar mee. Na deze tijd bent u weer toe aan een nieuwe prothese die ook weer gedeeltelijk wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Onderhoud van de gebitsprothese
De gebitsprothese dient 2 tot 3 keer per dag gepoetst te worden. Er komt net als bij uw eigen tanden en kiezen aanslag op. Voor het poetsen van de gebitsprothese gebruikt u het beste een speciale prothese borstel met een speciaal vloeibaar schoonmaakmiddel of tandpasta dit is eventueel bij ons verkrijgbaar.

Masseer uw kaken regelmatig 
U houdt uw kaken in betere conditie als u elke keer na het schoonmaken van uw gebitsprothese, het tandvlees van de boven- en de onderkaak masseert en reinigt. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel.

Kosten
De meeste zorgverzekeraars hebben de kosten voor de gebitsprothese opgenomen in hun basis pakket. Wij kunnen hier u altijd meer over informeren. Neem hier contact met ons op.

Klik hier voor onze tarievenlijst.